Ce inseamna NINo si cum se obtine?

Ce înseamnă NINo și la ce se folosește?

NINo” înseamnă  National Insurance Number (vezi imaginea de mai jos), adică numărul de asigurări sociale și este primul pas pe care ar trebui să îl facă orice român sosit în UK cu gând de muncă sau pentru a studia aici.

Practic abia când ești posesorul unui NINO poți spune că exiști pentru autoritățile britanice.

NINo se primește o singură dată, este personal și NU… expiră. Este un fel de CNP britanic. Pe baza lui se plătesc asigurările sociale, se dovedește rezidența temporară și se primesc beneficii (dacă este cazul).

Cum se obține NINo?

Primul pas este programarea telefonică. Trebuie să suni la 03456000643 și să te programezi la un interviu. Va trebui să raspunzi la câteva întrebări simple:

  • nume
  • prenume
  • nationalitate
  • data venirii în UK
  • adresă, cod poștal
  • număr de telefon.
  • pentru ce îți trebuie NINo

Interviul este programat destul de târziu. Când i-am sunat, pe mine m-au programat peste 3 săptămâni, dar depinde în funcție de cât de aglomerați sunt ei. Dacă timpul le permite, îți vor trimite pe adresa pe care le-ai furnizat-o, o confirmare cu datele interviului și numărul de referință (eu le-am primit direct de la operator în timpul apelului). Reține datele și prezintă-te la interviu.

Dacă nu ai scrisoarea de confirmare nu e panică. Odată ajuns acolo ești întâmpinat de un funcționar care te întreba dacă ai sa nu scrisoarea de confirmare. În cazul în care nu o ai, completezi un scurt formular cu nume, data nașterii, ora la care ai interviul și numărul de referință (pe ultimul trebuie să il ai neapărat).

Dacă rupi câteva cuvinte în engleza, te asigur că te vei descurca fără probleme la interviu, cei de la Job Center-uri fiind obișnuiți cu astfel de situații.
Pe mine m-a preluat o tipa, i-am dat cartea de identitate, i-am spus data sosirii în UK, i-am spus că am găsit un job și angajatorii îmi cer Nino după care am confirmat adresa la care stau.

Poți face și o poveste dacă vezi ca interviul devine usor tensionat. Spre exemplu, deșii interviul decurgea bine, eu i-am povestit că am venit de o lună și îmi place țara asta, oamenii sunt mai zâmbitori și gata să te ajute oricând.

A zâmbit și m-a întrebat dacă în Romania oamenii sunt triști, i-am răspuns ca nu toți. 😉

Deci nu te speria ! Interviul e ușor și nu ai de ce să îți faci griji atât timp cât te descurci cu engleza la nivel conversațional.

După ce am semnat actele am așteptat cam 10 minute să îmi verifice cartea de identitate. Mi-a înapoiat documentul după ce i-am comunicat rapid data nașterii (întrebare de securitate).

După terminarea interviului primești o foaie în care scrie că ai aplicat pentru NINo, un număr de referință și un număr de call center la care trebuie să suni în caz că nu îți ajunge NINo la adresă în timpul menționat de ei (4-6 săptămâni).

Cam atât despre ce este NINo și cum se obține !

Al doilea pas, după programarea interviului ar fi deschiderea unui cont bancar britanic.

Vrei să știi cum îți poți deschide rapid un cont? Dacă răspunsul tău e DA, atunci dă click aici ! 😉

Buy me a coffeeBuy me a coffeeGAZDUIRE WEBSITE !

You may also like...

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: